Wat doet de chemie & life sciences voor jou?
Wist je dat België wereldkampioen is in chemie en kunststoffen naar omzet per inwoner? Dat ons land een Europese koploper is in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vooral tegen kanker? En dat de Belgische biotechnologie wereldvermaard is? Zowat alle internationale chemie- en farmabedrijven hebben een productievestiging of onderzoekscentrum in België, maar de sector telt ook heel wat kmo’s en start-ups.
De chemie en life sciences in je dagelijks leven
Van alle producten die je koopt en alle materialen die je gebruikt, is maar liefst 95% rechtstreeks te linken aan de chemiesector. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Het maakt van de chemie en life sciences een cruciale bondgenoot voor een succesvolle aanpak van de klimaatuitdaging, voor meer levenscomfort, voor betere geneesmiddelen. Ontwikkeld en gemaakt in België, maar wel met wereldwijde impact.

Levenskwaliteit & gezondheid
De chemie en life sciences zorgt ervoor dat we in onze elementaire basisbehoeften kunnen voorzien. Geneesmiddelen en vaccins, wasmiddelen en verzorgingsproducten, cosmetica en parfums zorgen voor een betere hygiëne en gezondheid. Maar de sector levert ook de essentiële bouwstenen voor comfortabel wonen (denk aan isolatiematerialen en kunststofbuizen, maar ook verven of ramen en deuren), kwaliteitsvolle voeding (dankzij meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, waterzuivering en voedselverpakkingen voor een langere houdbaarheid) en textiel (van regen- en sportkledij tot nylon en andere kunststofvezels).
Communicatie & transport
Neem je smartphone of tablet vast en je hebt letterlijk heel wat chemie in handen. Het scherm, de batterij, de kunststof bekleding, de microchips, … onze digitale wereld is opgebouwd uit componenten aangeleverd door de chemiesector. Dat is net zo met duurzaam transport. Of het nu gaat om carbonfietsen, batterijen voor elektrisch rijden of lichtgewichtmaterialen die ervoor zorgen dat auto’s en vliegtuigen minder brandstof verbruiken. De chemiesector speelt ook een sleutelrol in de ontwikkeling van waterstof als energiedrager van de toekomst.
Een sector met impact
De chemie, kunststoffen en life sciences (farma en biotechnologie) is een van de belangrijkste industrietakken van België. De sector vertegenwoordigt:
- 99.800 directe jobs
- 230.000 indirecte jobs
- € 87,9 miljard omzet
- 35% van de Belgische export
- € 5,8 miljard 0&0-uitgaven

Sport & ontspanning
Of je nu profsporter bent of voor je plezier sport beoefent. De chemie en life sciences zorgt ervoor dat je in de beste omstandigheden je grenzen kan verleggen. Met tal van innovaties om de materialen te verbeteren die gebruikt worden in sportkledij en sportuitrusting. Dat varieert van veerkrachtige sportschoenen tot kunstgras, van kunststofharsen voor golfballen en wintersportartikelen, tot sterke materialen voor valhelmen en beschermende motorpakken. Met chemie sta je veilig aan de start.
Duurzaamheid & klimaat
Zonder chemie geen hernieuwbare energie. De sector levert de cruciale materialen voor windturbines en zonnepanelen, maar zorgt ook voor forse energiebesparingen dankzij isolatiematerialen voor huishoudtoestellen en gebouwen. De chemie en life sciences speelt ook een voortrekkersrol in de circulaire economie door kunststoffen beter te recycleren, materialen vaker te hergebruiken en nieuwe producten te maken van bio-gebaseerde grondstoffen zoals hout- en landbouwafval, insecten of algen. Om de klimaatuitdaging aan te pakken, wordt het broeikasgas CO2 vandaag al opgevangen en gebruikt als waardevolle grondstof, bijvoorbeeld in de schuimvulling van matrassen.
Wil jij ook werken in de chemie en life sciences?

Een job in de chemie en life sciences?
De chemie en life sciences is een sector in volle groei die veel investeert, innoveert en jobs creëert. Het is een toekomstgerichte industrie die meewerkt aan de oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. De sector telt bijna 100.000 medewerkers en de voorbije tien jaar zijn er ruim 10.000 jobs bijgekomen. Elk jaar zijn er dan ook duizenden vacatures.
Wie zoeken we?
wetenschappelijke onderzoekers – commerciële en logistieke functies – digitale kraks
technisch talent – procesoperatoren – ingenieurs – allerlei andere profielen